ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ "USS ENTERPRISE " ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ



Ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά κατέπλευσε το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως «εθιμοτυπική».
Enterprise underway in the Atlantic Ocean during Summer Pulse 2004. Η πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, απέπλευσε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο. Στη διάρκεια της πορείας του, πραγματοποιεί ασκήσεις. Η τελευταία έγινε στις 24-25 Μαρτίου, στην κεντρική Μεσόγειο και δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή ακόμα εννέα μεγάλων πολεμικών πλοίων ΝΑΤΟικών χωρών και της Αυστραλίας.
 Το «Enterprise» αναμένεται να παροπλισθεί το Δεκέμβρη του 2012, έχοντας στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε όλους τους πολέμους που έχουν κάνει οι ΗΠΑ τον μισό αιώνα που πέρασε, όπως του Βιετνάμ, του δύο πολέμους κατά του Ιράκ κ.λπ.
 Το αεροπλανοφόρο καθελκύστηκε το 1961 επί προεδρίας Τζών Κένεντι. Εχει λάβει μέρος στην κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τους δυο πολέμους στον Περσικό, ενώ αποτέλεσε το «σκηνικό» της ταινίας Top Gun, που γυρίστηκε το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.